3 Ocak 2011 Pazartesi

Ben cerrah oldum

Koştura koştura okudum okulları, sene bile kaybetmeden. Orta okul, lise, tıp fakültesi, uzmanlık...

Ailemde hiç doktor yoktu, seyrettiğim filmler, diziler etkili oldu doktor olmamda. Hep bi zor anda yardım etme ve hayat kurtarma etrafında dönerdi filmlerin senaryoları, bu cezbetti sanırım ilk olarak. Dr. Kimble, Patch Adams, E.R. ortaokul lise yıllarımda girdi hayatıma, tam da bilincimin şekillendiği, herkesin "Ne olacaksın" sorularını sorduğu yıllarda. Sonrası malum, gaza gelindi, ders çalışıldı, yeri geldi sabahlandı, üniversite okumaya 6 yıl şehir dışına taşınıldı ve nihayet doktor olundu gelindi. Bir kaç satırda anlatılacak kadar kolay değildi bu noktaya kadar olanlar tabi ki ama esas macera adınızın önüne "DR" koyduklarında başlıyormuş.

Dr. Richard Kimble (Kaçak / The Fugitive)

4. sınıftayken bir asistan abi şöyle demişti hiç unutmam;
- İnsanın aptalı doktor, doktorun aptalı cerrah olur.

Ama yine de cerrah olmak vardı hep aklımda. Bir insanı, ona müdahale ederek değiştirme, daha iyi yapma işi. Kesinlikle erkek işi, hem de kabasından; tam bana göre! Kolları sıvadım, gece gündüz inekledim (Kardiyolog veya göz doktoru olacaklar kadar değil tabi) uzmanlık eğitimi giriş sınavını kazandım (TUS dediğimiz). Okul bittiğinde sadece ders notlarını üstüste ve yanyana koyduğumda içinde yaşayabileceğim bir deprem sığınağım oldu, en sağlamından. Sonuçta 5 yıllık cerrahi asistanlık... İşte ilk maaşlı işim olan doktorlukla tanışmam ve hayatta bildiğimi sandığım her şeyi tekrar öğrenene kadar olanlar bunlar.


Bundan sonra başlıyor zaten olay; hastalar, hasta yakınları, hocalarla iletişim, nöbetler, sevk sistemi, sgk, maaş, döner, bordro ve 25 yaşıma kadar hiç bir okulda öğretilmeyen nice bilgiler... O kadar doluyum ki, "Ya birader, bak dün ne oldu" diye bir arkadaşa anlatılacak cinsten şeyler değil bunlar.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Hoşgeldin ;)
Senle mesajlaşmak çok güzel :) Birde bloglaşalım bakalım. Tekrar hoşgeldin :) Geç gelen cevap: bir anlamı olmalı bence de ;)

Deniz Dogan dedi ki...

Kolay gelsin. Ben yeni mezunum. FTR ye başlıycam inşallah.

Adsız dedi ki...

İnsanin aptali doktor, doktorun aptali cerrah:) bu kadar acimasiz olmamak gerek ama gercekten hic kendini gelecegini dusunmeden yalniz aileni dusunuyorsan doktor olabilirsin.. Tabi insan ne icin yasar genelde ailesi icin ama o kadar sene..ve cok az maas deger mi bilemiyorum ya.. Hayatta onemli olan mutlu olmak tabii ki mesela benim icin tum mutluluk soyle ailenin yaninda yalniz sominenin citirtisiyla kahveni alip yagmuru izleyerek kitap okumak, tip secersem bunu yapabilecegimi hic sanmiyorum..hala kararsizim ama siz doktorlara basarilar:)